2018 – 2022 Act for Liberty bestaat uit een online game waarin je kunt testen of jij vindt dat jouw vrijheid te veel beperkt wordt. Tijdens workshops door heel Europa onderzoeken we met jongeren hoe zij in actie kunnen komen voor hun vrijheid. Act for Liberty is een samenwerkingsproject met Aldus’ Producties en Masterpeace.
Vrijheid is voor veel mensen een abstract begrip – over abstracte zaken is het moeilijk praten. En dat terwijl er voortdurend aan onze vrijheden wordt getornd: denk aan onze privacy, aan institutioneel racisme en ongelijkheid. In de Boiling Frog Game maken we vrijheid tastbaar aan de hand van de metafoor van de kikker in de pan.
Als je een kikker in een pan kokend heet water gooit, springt hij er meteen uit. Maar warm je hem langzaam op in het water, dan blijft hij zitten tot ‘ie levend gekookt is. In de game confronteren we spelers met concrete situaties en vragen hen: kun je dit nog aan, of wordt het nu te heet onder je voeten? Dan moet je in actie komen!
Wat zou jij willen verbeteren? Waar maak je je zorgen over? En voel je je verantwoordelijk? Vervolgens maken bezoekers hun persoonlijke actieposter op basis van templates met veelzeggende symbolen. Het resultaat wordt onderdeel van de collectie van het museum. Bekijk hier alle posters.
Het spel werd gespeeld door jongeren in Nederland, Duitsland, Bosnië, Kroatië, Polen en Roemenie op scholen, evenementen en festivals.
Het Iron Curtain Project is een multimediaal verhalenproject over het verleden en de toekomst van Europa. We maken online verhalen en organiseren offline evenementen, zoals tentoonstellingen en workshops.
Emmie Kollau – hoofdredacteur bij Iron Curtain Project
We vroegen Ohyescoolgreat om een workshop te ontwikkelen die het onderwerp democratie inzichtelijk maakt. Zeker geen makkelijk thema, maar Janne wist met haar achtergrond als kunstenaar en kennis van kunsteducatie het abstracte thema al snel om te zetten tot een prikkelende workshop, waarin ze deelnemers echt aan het werk én denken zet. Ze ontwikkelde een format waarbij deelnemers posters maken op basis van bekende symbolen. Vaak gehoord: ‘Ik dacht dat ik niet kon tekenen, maar moet je nu eens zien!’. Tijdens het tekenen ontstaan – schijnbaar vanzelf, maar in werkelijkheid zorgvuldig geregisseerd – gesprekken tussen vaak wildvreemden. Het bijzondere aan Janneke’s werkwijze is dat mensen echt in dialoog gaan en eerder dichter bij elkaar komen, dan verder van elkaar verwijderd raken, zoals je tegenwoordig zo vaak ziet in debatten. Echt knap hoe ze mensen van heel verschillende achtergronden en leeftijden aan het praten én denken weet te krijgen.